ورق فولادی چیست
ورق فولادی در حقیقت یک نوع ورق فلزی با سطح کاملا مسطح است.
ورقهای فولادی
معمولا از نوردهای گرم و یا پیلت تهیه میشوند. یکی از مزیتهای بزرگی که میتوان برای ورقهای فولادی ذکر کرد، امکان کلاف شدن و رول شدن آن است که به همین صورت نیز به کارخانهها ارائه میشود و نسبت به ورقههای برشی و تکهای طرفدار بیشتری دارد.
ورقهای فولادی انواع مختلفی دارند که بر اساس روشی که تهیه و تولید میشوند و مواد خامیکه برای تولید آنها مورد استفاده قرار میگیرد، نام گذاری میشوند.
استانداردهای ورق فولادی
ورقه فولادی امروزه بر اساس استاندارد کشورهای آلمان، آمریکا و روسیه تهیه و عرضه میشوند که به آن میپردازیم. نخست استاندارد DIN آلمان است که در واقع متداول ترین استاندارد برای ورق فولادی در کشور ایران به شمار میرود. دوم استاندارد ASTM آمریکا و در نهایت نیز استاندار روسیه که کم تر از دو استاندارد قبلی برای تولید ورقههای فولادی مورد استفاده قرار میگیرد. ورقههای فولادی درصد کربن متفاوتی دارند که همین امر سبب شده است تا خواص متفاوتی داشته باشند و نام گذاری مخصوصی به آنها تعلق گیرد.
انواع ورقهای فولادی
در این جا به بررسی انواع مختلف ورقهای فولادی میپردازیم و با ویژگیهای آنها بیشتر آشنا خواهیم شد.
ورقهای گرم (سیاه)
ورقهای سرد (روغنی)
سفید (گالوانیزه)
رنگی
اسید شوئی
ورق کرکره
تین پلیت
ورق قلع اندود
ورقهای فولادی گرم و سرد
اصطلاحا نورد سرد یکی از روشهایی است که برای ساخت ورق فولادی مورد استفاده قرار میگیرد و فر آیند چندان دشواری ندارد. در این جا شمش آهنی که قرار است به ورقه فولاد مبدل شود، بین دو نورد چرخنده که بالا و پایین آن هستند قرار میگیرد و با اعمال فشار از سوی آنها و حرکت مداوم دو نورد بالا و پایین شروع به تغییر شکل دادن میکند. لازم به ذکر است که قبل از شروع این فرآیند باید شمش آهنی را اسید شویی کرد تا اگر لایه اکسید شدهای در سطح آن باشد کاملا پاکسازی شود. ورقهای فولادی که توسط نورد سرد تولید میشوند معمولا از کیفیت بالاتری نسبت به ورقهای فولادی تولید شده به روش نورد گرم برخوردار هستند. ورق فولادی سفید نتیجه این فرآیند میباشد.
ورقهای فولادی نورد گرم بر خلاف روش قبلی با استفاده از حرارت حدود 1400 درجه فارنهایت، تغییر شکل داده شده و فرم دهی آنها صورت میگیرد. در زبان لاتینی به این دسته از ورقهای فولادیهات رول پلیت و یاهات رول کویل هم میگویند. ورق فولادی که به این روش تهیه میشود ضخامتی بین 1.16 تا 5.16 اینچ دارند و اگر ضخامت آنها از 6 اینچ بیشتر شود پلیت نامیده میشوند. ورقهای سیاه و ورقهای گالوانیزه به ورقه فولادی تولید شده از طریق این روش گفته میشود.
ورقهای فولادی اسیدشویی، گالوانیزه، رنگی و کرکره
اسیدشویی فرآیندی است که ناخالصیها و چربیهایی که روی ورق سیاه فولاد که همان طور که گفتیم از طریق روش نورد گرم تولید شده اند، زدوده میشود. مادهای که در اسیدشویی مورد استفاده قرار میگیرد اسید کلریدریک است. بعد از انجام اسیدشویی سطح فلز تمیز تر و براق تر به نظر میرسد و حتی کمیاز لحاظ ظاهری به ورق روغنی شبیه میشود.
ورق گالوانیزه نیز از ورق فولادی تولید شده به روش نورد سرد تهیه میشود. برای تولید ورقه گالوانیزه در مدت زمان طولانی چندین میکرون فلز روی را بر روی آن میپاشند تا مقاومت بیشتری در مقابل زنگ زدگی داشته باشد. لازم است بدانید که طی این فرآیند یک عمل الکتروشیمیایی ما بین آهن و روی اتفاق میافتد، به طوری که آهن به عنوان کاتد و روی به عنوان آند عمل میکند. به همین دلیل حتی اگر روی سطح ورقهای فولادی گالوانیزه شده شیار یا خراشی ایجاد شود، باز هم زنگ نمیزند. این دسته از ورقها را در رنگهای مختلف تولید میکنند و به دلیل استحکام و مقاومت از آن در نمای سالنها و پوشش کانکسها استفاده میکنند.
ورق کرکره در واقع همان ورق گالوانیزه شده یا ورق رنگی آن است که طرح متفاوتی دارد. در حقیقت از لحاظ ضخامت و طول و عرض کاملا به یکدیگر شبیه هستند. تنها وجه تمایز را میتوان قیمت آن دانست و مشخص است که ورقهای رنگی و کرکرهای قیمت بالاتری را نسبت به نوع ساده آن دارند.